Direct access to content

Èxit de participació a la jornada “La vida des de la diversitat. Els Drets Humans i l’autonomia personal avui”

Gairebé cent cinquanta persones s’han congregat aquest 19 d’octubre a la seu del Col·legi d’Advocats de Barcelona per participar a la jornada “La vida des de la diversitat. Els Drets Humans i l’autonomia personal avui”, coorganitzada per +Tu Fundació de Suport, la Comissió de Drets de les Persones amb Discapacitat de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i la Coordinadora Catalana d’Entitats Tutelars.

La jornada ha aplegat experts i professionals de l’àmbit jurídic, social i mèdic per abordar qüestions relacionades amb la discapacitat i la promoció de l’autonomia personal en el context actual.

Núria Flaquer i Xavier Puigdollers, diputada i president de la Comissió de Drets de les Persones amb Discapacitat del Col·legi d’Advocats, Sílvia García, Presidenta de la Coordinadora d’Entitat Tutelars i Carme Guinea, presidenta de +Tu Fundació, han obert la sessió destacant la importància del treball multidisciplinar per defensar i fer realitat els drets de les persones amb discapacitat.

Tot seguit, Telma Arbués, Directora de l’àrea social de +Tu Fundació de Suport ha presentat el ponent Xavier Godàs, Doctor en Sociologia i actual director general d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials, ha fet una exposició sobre els valors de la societat actual en relació al concepte d’autonomia destacant que “les persones som interdependents, ens necessitem, però aquesta interdependència ha de tenir en compte les singularitats de cada individu i posar el focus en allò que ens uneix i no en allò que ens diferencia”.

Aspectes clau en la construcció del projecte personal

En la taula “Aspectes clau en la construcció del projecte personal” ha intervingut Jorge Barudi, neuropsiquiatra, que ha introduït el concepte d’autonomia saludable, definit com “el resultat dels bons tractes prenatals, perinatals, durant la infància i l’adolescència, també en els infants amb alteracions d’origen genètic que deriven en una discapacitat intel·lectual”.

Charo Díez, presidenta de l’Associació de Familiars d’Afectats per Trastorns de Conducta (AFATRAC), ha fet referència al paper de la família i les dificultats que es troben per poder accedir a recursos que facilitin l’autonomia de les persones amb transtorns de conducta, i ha aprofitat la presència del col·lectiu d’advocats per reivindicar l’aplicació de la justícia restaurativa.

Maria Pallisera, catedràtica del Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona, ha presentat la seva recerca sobre la participació comunitària de les persones amb discapacitat i ha proposat diferents recursos per fomentar-la.

Transformació del model d’atenció jurídic i social

La segona taula ha abordat qüestions de tipus jurídic que es deriven del nou marc legal de suport a la persona. Anna Rovira, advocada i membre del patronat d’Alzheimer Catalunya Fundació, ha exposat algunes situacions jurídiques reals per concloure que “amb la nova legislació hem sortit guanyant segur” però que “el dret no ho resol tot”.

A continuació, Sílvia Baliño, advocada i mediadora, ha exposat els beneficis de la mediació com a mecanisme de resolució de conflictes en l’àmbit de la diversitat.

Per tancar la taula, Anna Grañana, investigadora en dret i discapacitat i advocada de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona, ha analitzat l’autonomia de la persona en l’avantprojecte de reforma del Codi civil català i ha conclòs que hi ha interès del legislador civil per garantir-la i respectar-la i que la norma reconeix el dret d’assumir riscos i a cometre errors, el dret a rebre o no suports a l’exercici de la capacitat jurídica i el dret a la participació activa en la gestió dels suports.

Gairebé 150 persones van omplir la sala d’actes del Col·legi d’Advocats de Barcelona per parlar sobre autonomia pesonal i diversitat.