L’ 1 de març ha entrat en vigor el nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya, reglament aprovat pel Govern el mes de novembre de 2023 i que detalla totes aquelles mesures en matèria d’accessibilitat arquitectònica, comunicativa i cognitiva que han d’acomplir els productes, serveis i tot tipus d’activitats culturals, esportives i de lleure, amb la vocació de convertir el país en un dels territoris capdavanters en accessibilitat universal.
El codi s’estructura en 199 articles i es fonamenta en tres grans línies d’actuació: la millora de les condicions d’accessibilitat de tot allò que es dissenyi de nou, l’adequació progressiva de l’entorn existent i la incorporació de l’accessibilitat comunicativa i cognitiva, un aspecte poc regulat fins ara en d’altres normatives.
L’objectiu del Govern amb aquest nou Codi és promoure una societat accessible, fonamental perquè qualsevol persona pugui dur a terme les activitats de la vida diària de la manera més autònoma possible. En aquest sentit, el text remarca que l’accessibilitat incideix directament en la qualitat de vida dels ciutadans amb discapacitat o amb dificultats per interactuar amb l’entorn, permet l’exercici dels seus drets i evita les desigualtats que generen les barreres existents, tant físiques com sensorials o cognitives.
Segons fonts del Govern, es tracta d’un reglament acurat i ambiciós, que planteja un salt qualitatiu i quantitatiu molt rellevant respecte a la normativa actual, i suposa un avenç necessari per fer de Catalunya un país plenament accessible per a tothom i capdavanter en accessibilitat universal.
El reglament, fruit del desplegament de la Llei d’accessibilitat de 2014, adapta el marc normatiu català a les directrius de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides. D’altra banda, el nou Codi substitueix la regulació vigent des de l’any 1995 a Catalunya i adequa, incorpora i millora les directrius incloses en la normativa estatal i europea.
Una normativa basada en el consens
El text ha estat treballat pel Departament de Drets Socials cercant la complicitat i el consens d’una gran diversitat d’agents socials. En aquest sentit, bona part de les mesures que regula el Codi són resultat d’un debat profund amb els actors implicats, principalment entitats de la discapacitat i també amb diversos sectors empresarials i professionals, en especial les mesures que fan referència a la transformació de l’entorn existent.
Segons fonts del Departament, el text tracta d’activar una acció de transformació continuada i progressiva arreu del país, proporcional i viable, que conjugui les necessitats i les dificultats de totes les parts implicades.
Recursos per al desplegament de la norma
El Departament de Drets Socials ha activat diferents mesures per finançar les actuacions necessàries per desplegar la normativa.
D’una banda, està estudiant amb l’Institut Català de Finances l’activació de línies de crèdit específiques i avantatjoses per a empreses i ciutadania, ha destinat i destinarà fons Next Generation a projectes propis i d’ens locals per a la promoció de l’accessibilitat i la supressió de barreres, i ha incrementat el pressupost de les subvencions destinades a projectes socials de millora de l’accessibilitat.
D’altra banda, el Departament també ha dotat de més recursos a l’Àrea de Promoció de l’Accessibilitat i de Supressió de Barreres i al centre per a l’autonomia personal Sírius.