Direct access to content

Balanç positiu del primer any del projecte pilot de transició a la vida independent

El mes de març ha fet un any que tres persones que reben el suport de +Tu Fundació de Suport iniciaven la convivència en un pis de l’entitat ubicat al barri de Gràcia de Barcelona, per tal d’aprendre i posar en pràctica les habilitats necessàries per viure de manera independent. L’entitat i les mateixes participants han fet una valoració positiva dels primers dotze mesos d’implantació del projecte pilot “Obrint portes a la vida independent”.

La Mari Carmen, la Montse i el José Antonio, les tres persones beneficiàries del projecte, han treballat durant tot un any en l’adquisició i millora d’habilitats pròpies de la vida diària. Cada persona participant ha dut a terme el seu propi pla de treball, el qual s’ha anat adaptant en funció dels avenços i necessitats, i sempre respectant el seu ritme d’aprenentatge.

Amb el suport d’un equip de professionals de la Fundació i d’un servei extern de suport a la llar, les tres persones participants han dut a terme diferents activitats per incrementar la seva autonomia en l’àmbit econòmic, en el domèstic, en la cura de la pròpia salut, en l’àmbit social i relacional així com en la participació comunitària.

La psicòloga de l’entitat i coordinadora del projecte, l’Arantxa Tomàs, assegura que “els aprenentatges adquirits fins el moment van en la bona direcció per a què, en pocs mesos, les persones participants assoleixin un nivell adient per provar fer el salt cap a la vida independent”.

A nivell global, les persones beneficiàries han millorat de forma notable els seus nivells d’autonomia, la seva capacitat d’autodeterminació i el seu benestar emocional. Així ho manifesta el José Antonio , “he guanyat confiança en mi mateix i en les meves capacitats” i, afegeix, “tinc millor qualitat de vida que no pas abans quan havia de compartir llar amb un munt de persones. Estic molt satisfet d’haver donat aquest pas”. La Mari Carmen destaca que la participació en el projecte l’ha permès obrir una nova etapa vital i un nou cercle d’amistats i relacions personals, “em sento totalment integrada en el barri, soc voluntària d’un menjador social proper al pis i he participat en la decoració dels carrers de Gràcia durant la festa major”. D’altra banda, la Montse té clar que el seu pas pel pis de transició és una “condició indispensable per complir el meu desig d’anar viure amb la meva parella, després d’un any crec que estic preparada”.

El primer any del projecte “Obrint portes a la vida independent” ha comptat amb el suport econòmic de Fundació “la Caixa” i l’Ajuntament de Barcelona.

La Montse, la Mari Carmen i el José Antonio al menjador del pis de transició a la vida independent.

Notícies relacionades:
La Tutela posa en marxa un projecte pilot de transició a la vida independent