Direct access to content

La Tutela posa en marxa un projecte pilot de transició a la vida independent

Tres persones que reben el suport de La Tutela i que fins ara vivien en un centre residencial han iniciat la convivència en un pis de l’entitat ubicat al barri de Gràcia de Barcelona, on podran posar en pràctica durant un període de dos anys les habilitats necessàries per fer el pas a la vida independent.

El projecte pilot, “Obrint portes a la vida independent” neix amb el propòsit de promoure el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual a viure de manera autònoma, decidint el seu lloc de residència i amb qui i com viure i el dret a participar en la comunitat, amb les mateixes opcions que la resta de la ciutadania.

Segons les dades de l’entitat, gairebé el 80% de les persones acompanyades viuen en entorns residencials, amb poca autonomia en la seva vida diària i sovint exclosos de la vida en la comunitat. D’aquestes persones, s’ha detectar que un 5% expressen el desig de viure de forma independent i estarien preparades per fer el pas a si, prèviament, comptessin amb un espai de transició, on aprendre les competències d’autonomia necessàries. Tanmateix, actualment existeixen pocs serveis orientats a aquests tipus d’aprenentatges i, si se’n troben, és difícil poder-hi accedir.

Amb la voluntat d’oferir oportunitats, La Tutela ha engegat aquest espai on les persones beneficiàries comptaran amb l’acompanyament d’un equip de professionals de la Fundació i d’un servei extern de suport a la llar per ajudar-les a gestionar tasques quotidianes com l’organització a la llar, la cura de la pròpia salut, la convivència, l’economia domèstica, la participació comunitària i l’ús d’eines tecnològiques.

Segons l’Arantxa Tomás, psicòloga de l’entitat i coordinadora del projecte, “es tracta de donar a les persones l’oportunitat de provar de viure de forma independent. Per això cal acompanyar-les en tot el procés i dotar-les de les eines i recursos necessaris per a què puguin aprendre a desenvolupar tasques i habilitats que els permetrà ser autònomes i protagonistes de la presa de decisions” i afegeix que “hi ha competències que es treballaran de manera conjunta i altres de manera individual, sempre adaptant-nos al ritme i l’evolució de cada persona.”

El José Antonio, un dels participants, manifesta que “serà tot un repte perquè porto anys vivint en una residència on moltes coses me les donen fetes però tinc molta il·lusió i ganes de fer una vida més autònoma”.

Per seleccionar les persones beneficiàries s’ha tingut en compte un seguit de criteris tals com l’interès mostrat per viure de manera autònoma, la capacitat d’aprenentatge i adquisició de noves habilitats i el grau de dependència, entre d’altres.

El projecte contempla un període de prova de tres mesos al final del qual les persones participants decidiran si continuen endavant amb els aprenentatges o si prefereixen retornar al seu habitatge anterior. En cas de continuar, explica Tomás, “durant l’estada que es pot allargar fins a dos anys anirem valorant l’evolució de la persona juntament amb el seu equip de referència de la Fundació. Si la persona ho desitja i està preparada, fins i tot abans de dos anys, es procedirà a la recerca del nou habitatge i la sol·licitud dels suports necessaris”.

La participació en el projecte pilot finalitzarà, doncs, amb la recerca d’un pis per fer el salt definitiu a una vida independent, de forma individual o compartint amb altres persones depenent de la seva voluntat o necessitats, i amb els suports que s’estableixin en cada situació.

“Obrint portes a la vida independent” compta amb el suport econòmic de la Fundació “la Caixa” i l’Ajuntament de Barcelona.

La Mari Carmen i el José Antonio al menjador del pis de transició a la vida independent que ha posat en marxa La Tutela al barri de Gràcia de Barcelona.