Direct access to content

El sector de la discapacitat intel·lectual es reuneix per construir un nou model de suport a la persona

Més de 300 persones han debatut sobre els reptes de futur del sector de la discapacitat intel·lectual, en el 35è Congrés del sector de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, organitzat per la federació Dincat, representant del col·lectiu, el 29 i el 30 de setembre a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Sota el lema Construint el futur: nous models per a noves realitats, el Congrés ha aplegat professionals i persones expertes del sector, d’entre les quals algunes representants de +Tu Fundació de Suport. L’objectiu de la jornada ha estat compartir coneixement i experiències per construir, entre tots, nous models que transformin el sector en el marc de la Convenció Internacional de Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU, i millorar la qualitat de vida del col·lectiu.

Mitjançant conferències, taules rodones i espais de networking, les persones assistents han proposat fórmules per donar resposta a reptes cabdals com l’aplicació de les noves figures legals de suport, l’avenç cap a la vida independent i la desinstitucionalització, com apropar la tecnologia, com millorar el model d’inserció laboral o com afrontar els reptes sobre educació inclusiva. Així mateix, el congrés també ha posat de manifest la rellevància del lleure i el temps lliure en la vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Les reivindicacions del sector

En el marc de la inauguració institucional del 35è Congrés, Dincat ha fet una crida al conjunt de les administracions públiques per alertar de la difícil situació que travessa el sector i ha reclamat respostes als reptes que aborda d’una forma “compromesa i decidida”.

En concret, Dincat ha instat el Govern a resoldre la problemàtica actual de les llistes d’espera per accedir a recursos de tipus residencial i d’atenció diürna; impulsar el desenvolupament de projectes de vida independent; o actualitzar i revisar la Cartera de Serveis Socials, així com treballar en la definició d’un pla d’actualització dels mòduls i tarifes dels serveis, amb l’objectiu de dignificar-los, millorar la qualitat de vida de les persones ateses, establir unes bones condicions laborals per als treballadors i assegurar la viabilitat de les entitats.

De la mateixa manera, Dincat ha insistit en la necessitat de crear espais de diàleg i treball conjunt entre el sector i l’administració per tal d’arribar a acords.