Direct access to content

La Tutela explica el canvi de legislació al Consell Comarcal de Pla d’Urgell

L’entrada en vigor el passat mes de setembre de la Reforma Legislativa sobre l’exercici de la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat comporta, entre d’altres coses, que siguin elles les que puguin escollir a quina entitat de suport acudir per tal de rebre l’acompanyament que necessiten. El nou enfoc propiciat per la Convenció modifica, per tant, el punt de partida de la realització de les valoracions per part de l’aparell judicial.

En aquest marc, Ramon Espachs, responsable de la seu de La Tutela de Lleida, expert en el sector de l’acompanyament, i Adriana Jiménez, advocada col·laboradora de la Fundació, han realitzat el dia 6 d’abril, una sessió informativa al Consell Comarcal del Pla d’Urgell (Mollerussa), davant d’una quinzena de treballadors i treballadores socials de la demarcació.

Els ponents han explicat els canvis que comportarà la nova legislació, centrant-se especialment en la rellevància que prendran els informes socials que realitzen els professionals de l’àmbit social, que passaran a ser essencials per tal que els i les jutges puguin realitzar els estudis de valoració de les necessitats de suport de les persones.

Segons Espachs “La nova legislació comporta un canvi d’enfocament on la persona esdevé encara més el centre de tot. Per tal de fer una bona valoració de les necessitats de suport cal tenir en compte tres punts fonamentals: la necessitat real, la proporció adequada i una revisió oberta per adequar la necessitat en cada moment vital. Per aquest motiu tenen una gran rellevància els informes socials, atorgant un paper fonamental al treball que es fa des dels serveis socials comunitaris”.