Direct access to content

La incapacitació judicial de persones amb discapacitat desapareix el 3 de setembre de la legislació espanyola

El passat dijous 3 de juny es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la reforma sobre la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat jurídica, després de ser ratificada pel Senat (12 de maig) i el Congrés (20 de maig).

Aquest canvi legislatiu suposa una fita històrica en l’exercici dels drets de les persones amb discapacitat i serà d’aplicació a partir del 3 de setembre. La posada en marxa suposarà la derogació de lleis anteriors i comptarà amb un període de tres anys per a la seva adaptació i revisió de les sentències de modificació de la capacitat jurídica ja dictades.

Amb la publicació d’aquesta llei s’elimina un model de substitució de les persones amb discapacitat per adoptar-ne un altre basat en el suport en la presa de decisions i el respecte de la voluntat i preferències de les persones amb discapacitat. Es tracta d’un canvi de paradigma amb implicacions a tots nivells, tant per a les pròpies persones amb discapacitat, que seran protagonistes de les seves preses de decisions, com per als agents jurídics i socials que intervenen en aquesta prestació o garantia de suports.

El següent pas ha de ser l’adaptació del codi civil català a aquesta reforma legislativa.