Direct access to content

Parlem sobre el dret a la intimitat a la 2a Jornada “Acompanyament i autonomia”

La Tutela va organitzar, el passat 28 de novembre, la Jornada “Acompanyament i autonomia. El dret a la intimitat” amb l’objectiu d’oferir un espai de reflexió i debat sobre el valor i els fonaments d’aquest dret, reconegut a la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides.

La Jornada va estar moderada per Ramon Espachs, responsable de la seu de Lleida de La Tutela, i va comptar amb una taula institucional a càrrec de Carme Guinea, presidenta del Patronat de La Tutela, Lluïsa Conejos, cap de Servei de Programes Sectorials de la Regidoria de Drets Socials de l’Ajuntament de Lleida, i Anna Llauradó, diputada 2a de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Lleida.

A continuació, Joan Canimas, doctor en filosofia, en una ponència marc, va fer una aproximació filosòfica al concepte d’intimitat. Seguidament, es va obrir una taula rodona amb la intervenció, en primer lloc, de Laura Camacho, responsable de seu de La Tutela de Reus i Joan Gracia, president de la Fundació Antoni Cambrodí, que van presentar els resultats d’una enquesta sobre intimitat realitzada a una mostra de 100 persones que acompanyem des de La Tutela.

Seguidament, van participar a la taula Marta Casals, psicòloga del CET, del Servei de Suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar i del Servei Enllaç d’Amisol, i Dolors Colilles, treballadora social d’Amisol i coordinadora del Servei de Suport a la Llar i CDIAP. La seva intervenció, com a model de bones pràctiques en el respecte a la intimitat de les persones amb diversitat funcional, es va centrar en l’evolució del seu centre cap el suport a l’autonomia i la presa de decisons, que ha estat possible gràcies a una voluntat de millora en la qualitat de l’atenció i de treball en equip.

En la pausa-cafè, José Ramón Toledano, Cristina Leg, Pedro Díaz y Rosi Gracia, persones que acompanyem, van presentar alguns projectes en què participen com el taller de teatre o el voluntariat inclusiu.

La taula rodona “Acompanyament en el respecte a la intimtitat”, presentada pel Ramon Espachs (a l’esquerra), va comptar amb la participació de la Laura Camacho (La Tutela), el Joan Gràcia (Fundació Antoni Cambrodí) i la Marta Casals i la Dolors Colilles (Amisol).