Direct access to content

M4Social i la Taula del Tercer Sector presenten aplicacions i projectes d’impacte social al MWC

En el marc del Mobile World Congress, +Tu Fundació de Suport ha assistit a la jornada que ha organitzat M4Social i la Taula del Tercer Sector, a l’estand de la Fundació Mobile World Capital Barcelona.

L’acte, que també ha comptat amb la col·laboració de l’European Social Network (ESN), ha donat veu a iniciatives de les entitats socials i l’administració pública orientades a reduir la bretxa digital, especialment en l’accés als serveis socials, i a millorar l’atenció i la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alzina, ha obert la jornada citant l’informe de FOESSA-Càritas Catalunya, que alerta que un 32% de les llars catalanes pateixen els efectes de la bretxa digital, xifra que augmenta a un 40% quan hi ha situació de pobresa i exclusió severa. Alzina ha destacat que “només la meitat de les llars amb menys ingressos tenen contacte amb l’administració a través d’internet, en un moment en què les administracions opten per fer les prestacions només de manera telemàtica”. En aquest sentit, Alzina ha destacat la prioritat de la Taula d’aconseguir que s’eliminin les barreres i millorar l’accés als drets socials.

A continuació, s’hi han presentat diferents aplicacions i projectes amb impacte social. Entre elles, la sala de tecnologia immersiva liderat per Suara Cooperativa per a la cura i benestar de col·lectius amb vulnerabilitat; el Dinder Club, plataforma digital desenvolupada per Acidh, Fundació Catalana Síndrome Down i Aura, amb el suport de Dincat, que busca ampliar les relacions socials de les persones amb discapacitat intel·lectual, o el comunicador tàctil ONCE, que a partir d’una línia braille i un teclat, permet a les persones amb sordceguesa comunicar-se amb altres persones que no coneixen els sistemes alternatius de comunicació.

Fundación Telefónica ha presentat el Libro Blanco de la Transfomación Digital del Tercer Sector, que inclou recursos, coneixement i bones pràctiques per ajudar les entitats del tercer sector en el seu procés de digitalització. Es tracta d’un document extret d’anys d’experiències amb entitats socials, com la del “Taller d’experts en transformació digital de l’acció social”, en el qual +Tu Fundació hi va participar.

D’altra banda, i en relació amb la bretxa digital, des de l’Ajuntament de Barcelona es va presentar el projecte pilot de l’Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana Social (OVACS), per facilitar l’accés a la ciutadania a diversos tràmits de forma més àgil i menys burocràtica en un espai situat a Ciutat Vella. En aquesta oficina es pot tramitar el bo social, el reconeixement de dependència o el servei de teleassistència amb el suport i acompanyament que es necessiti.

Finalment, el conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano, en relació a la tecnologia, va destacar que “el departament encara està al segle XX i és imprescindible posar-lo al segle XXI”.

L’esdeveniment s’ha pogut seguir per streaming i es pot recuperar al web de la Fundació Mobile World Capital de Barcelona.