Direct access to content

La Tutela comparteix la seva experiència sobre el voluntariat a distància en un taller d’M4Social organitzat per l’Ajuntament de Sabadell

La Tutela explica com ha aplicat les noves tecnologies al voluntariat per sortejar la pandèmia

Elisenda Copons, directora d’organització de La Tutela, i Ingrid Campdelacreu, coordinadora de voluntariat de la mateixa fundació, han participat al taller d’M4Social “Noves tecnologies aplicades al voluntariat: acompanyar des de la distància” organitzat per l’Oficina d’Entitats i voluntariat de l’Ajuntament de Sabadell. Ambdues han compartit la seva experiència amb les noves tecnologies i el voluntariat i han detallat com han redefinit l’acompanyament des de la virtualitat a conseqüència de la pandèmia.

La CÒVID ha obligat a preservar les distàncies socials, la qual cosa ha impactat en la manera de treballar de l’entitat i en la missió del voluntariat, que no és altra que la de mantenir el vincle amb la persona acompanyada. Com a conseqüència, la fundació es va veure obligada a aturar els seus programes i potenciar la comunicació per una altra via, la tecnològica.

“La comunicació és essencial en un context d’incertesa i por com la que estem vivint i vam voler mantenir-la de la manera que fos possible. En aquest sentit, va jugar un paper decisiu tot el treball realitzat prèviament a la pandèmia: havíem desenvolupat eines digitals de comunicació com Zoom i disposàvem d’un Microsoft corporatiu”, ha relatat Campdelacreu.

Però el context actual no tan sols les ha fet repensar la manera de mantenir el vincle amb les persones que acompanyen sinó que ha suposat un canvi en el mateix pla de voluntariat. “En aquest sentit, han aparegut els voluntaris virtuals, un nou perfil de voluntari que duu a terme un acompanyament 100% a distància, virtual”, ha afegit Copons.

Per a l’entitat, que de cop i volta es va veure davant una situació nova per a tothom com és una pandèmia mundial, ha estat de gran ajuda el treball en xarxa. “L’enriquiment mutu amb altres organitzacions, amb qui hem anat compartint experiències i posant sobre la taula els reptes que es presentaven en el nostre dia a dia, ha estat clau”, ha expressat Campdelacreu.

Finalment, les dues representants de La Tutela han manifestat que estan treballant en el desenvolupament d’una app per tractar de resoldre el tema de la comunicació sense perdre el vincle amb l’acompanyat, però amb tota la seguretat i les garanties, com la protecció de dades, cobertes.