Direct access to content

El voluntariat d’acompanyament en temps de còvid

El voluntariat d’acompanyament, fonamentat en la presència i el contacte directe amb les persones, ha estat el més afectat per les restriccions i la distància social imposades arrel de la pandèmia. Per aquest motiu, no ha estat possible ampliar-lo durant 2020. Tanmateix, algunes persones voluntàries de La Tutela s’han adaptat a la situació i han seguit al costat de les persones que ja acompanyaven, de forma presencial o en la distància. A totes elles, els volem reconèixer el seu compromís amb La Tutela.

És el cas del voluntariat que du a terme la Marta Codina, membre del Patronat de La Tutela, que des de fa gairebé una dècada dona suport a la Susi Casas. Des del mes de març de 2020 no s’han pogut trobar, però han mantingut el contacte per telèfon. Codina assegura que durant aquest temps de còvid “la Susi no s’ha sentit abandonada en cap moment, tot el contrari, sap que estic amb ella tot i la distància”. I afegeix que “la Susi agraeix molt cada trucada i es posa molt contenta. M’explica les activitats que fa, els programes de ràdio que escolta, les seves relacions amb altres residents… Em comenta les telefonades o curtes visites que han fet la referent i l’auxiliar de La Tutela. Sempre parla del desig de veure’m. De tant en tant em pregunta quan ens podrem tornar a veure i si serà possible…”.

La Therèse Jamaa fa voluntariat d’acompanyament a La Tutela des de fa gairebé 15 anys. Amb el temps, l’Ángel Velasco i l’Esmeralda Salas s’han convertit en part de la seva vida. El confinament ha impedit que puguin veure’s i fer les activitats que normalment realitzaven junts. Tanmateix, gràcies a les vídeotrucades,han aconseguit mantenir el vincle. “Al principi va ser complicat perquè no entenien per què ja no anava a veure’ls… Per què no podíem celebrar els aniversaris en un restaurant com abans”, explica Jamaa.

A la seu de Lleida, l’Eduardo Enrech, membre del Patronat de La Tutela, acompanya al Pedro Díaz. El seu voluntariat també ha patit les conseqüències de la pandèmia. “Ha estat complicat perquè al principi no podíem fer activitats a l’exterior. Abans que el Pedro pogués sortir, ens vam fer un fart de fer cafès a la seva llar, no podíem fer una altra cosa. Per sort, ja hem pogut restablir la nostra relació habitual, dins de la nova normalitat, és clar”, comenta Enrech.

Algunes persones voluntàries han canviat les seves tasques de voluntariat per altres sorgides com a conseqüència de la pandèmia. A Reus, el Diego del Pilar realitza i porta la compra a persones que acompanyem que estan confinades a casa seva. “Abans feia suport en tasques d’oficina però ara això és més necessari”, assegura del Pilar.

Treball conjunt amb la Federació Catalana de Voluntariat

Durant la pandèmia, La Tutela ha treballat estretament amb la Federació Catalana de Voluntariat Social per cercar alternatives a l’acció de voluntariat d’atenció directa i ha col·laborat en diferents projectes com el desenvolupament de la guia de voluntariat inclusiu i l’organització de la XV Jornada de Voluntariat i Salut.

En aquest 2021, La Tutela treballa per oferir nous programes i reactivar el voluntariat d’acompanyament, amb la voluntat de millorar el benestar de les persones.

Notícies relacionades:
La Tutela forma part del comitè organitzador de la XV Jornada de Voluntariat i Salut
Reactivem el voluntariat presencial