Direct access to content

Casa del Mar: bon humor per recuperar-se del coronovirus

Dotze persones que acompanyem diagnosticades de COVID-19 han residit temporalment a la Casa del Mar de Barcelona, un dels dispositius d’emergència habilitats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per atendre a persones amb discapacitat intel·lectual procedents de residències o llars residència on no es podia garantir un correcte aïllament de les persones contagiades.

La Pilar Clemente, una de les persones que rep el nostre suport i que ha estat reallotjada en aquest dispositiu, ens ha explicat que s’ha sentit “molt a gust a la Casa del Mar gràcies a la gran feina dels professionals”. I és que, en aquesta casa, a més de l’atenció sanitària, també s’hi han organitzat activitats d’entreteniment i oci com ara jocs de taula, tertúlies, gimnàs…

Tot i el suport rebut, en aquest temps de confinament, la Pilar ha trobat molt a faltar el contacte amb les persones del seu entorn, especialment a les professionals de La Tutela que l’acompanyen i a la terapeuta: “Ja fa més de 2 mesos que no les veig en persona i per telèfon no és el mateix. Tinc ganes que tot això s’acabi perquè ha estat molt dur per a molta gent. Jo he passat el COVID, afortunadament no he estat greu, però he perdut a dues companyes de la meva llar”.

Dues patrones de La Tutela, al capdavant

Al capdavant de la coordinació de la Casa del Mar ha estat la Pepita Cabiscol, cap del Consorci de Serveis Socials de Barcelona (CSSB) i patrona de la nostra Fundació. Des de l’inici, ha comptat amb la col·laboració de dues persones que per Cabiscol “han estat clau”: la Dra. Remei Tarragó, psiquiatra i psicoterapeuta especialitzada en atenció infantil i juvenil, i també patrona de La Tutela, que ha assumit l’atenció psicològica i emocional dels residents i la coordinació amb el CUAP de referència de la zona i en Toni Pérez, també membre del CSSB i col·laborador de la nostra entitat.

“En aquests moments difícils hem ajudat a salvar vides i a donar una atenció digna”, ha destacat Cabiscol. “L’actitud de les persones ateses ha estat exemplar, i ha superat les expectatives que teníem pel que fa al respecte de les mesures de prevenció. Hem viscut moments molt complicats especialment quan havíem de derivar les persones als hospitals. Però majoritàriament molt emotius, ens han fet moltes mostres d’agraïment. N’hi ha que ens demanaven quedar-se una mica més”.

En la mateixa línia, la Dra. Tarragó ha destacat el “bon humor i el bon ambient” viscut durant tot aquests temps. “Malgrat les dificultats, els pacients han mantingut la calma i han tingut una actitud molt positiva per combatre el virus, fins i tot amb dosis de medicació més reduïdes. El secret està en transmetre positivisme”.

Sobre l’equip de professionals que han format part del dispositiu, la Sra. Cabiscol ha mostrat el seu profund agraïment perquè “han posat l’atenció a les persones per davant de la seva pròpia seguretat”.

En fase de recuperació

Per la Casa del Mar han passat unes 100 persones amb una estada mitjana de 20 dies. Actualment, encara hi estan allotjades 2 persones que acompanyem, que evolucionen favorablement. La Casa estarà oberta fins que hi hagi necessitat de garantir les condicions de seguretat i aïllament que ha fixat el Departament de Salut.

Altres persones que acompanyem han estat reallotjades en altres dos dispositius habilitats als carrers Viladomat i Viladrosa de la ciutat de Barcelona, també oberts per acollir a persones amb simptomatologia del COVID-19 que viuen en centres residencials.

L’Antoni Arboix ha fet 64 anys durant la seva estada a la Casa del Mar. Ho han celebrat tots plegats, amb les mesures de protecció pertinents. I és que el bon ambient ha presidit la convivència en aquest dispositiu d’urgència habilitat per a la gestió del coronavirus als centres residencials de persones amb discapacitat intel·lectual.