Direct access to content

L’EASPD promou un manifest per reivindicar el dret a l’ocupació de les persones amb discapacitat

El passat 4 i 5 de maig vam assistir a la conferència online “Camí cap a l’ocupació de les persones amb discapacitat”, per debatre el futur de la inclusió laboral de les persones amb discapacitat, una de les àrees amb més precarietat del nostre sector i a la qual La Tutela hi dedica molts esforços. A partir de les conclusions de la conferència, es configuraran les bases d’un “Manifest d’Ocupació” que formarà part de la futura Estratègia Europea de Discapacitat que es donarà a conèixer a finals d’aquest any.

Coorganitzada per l’Associació Europea de Proveïdors de Serveis per a les Persones amb Discapacitat (EASPD), de la qual La Tutela n’és membre, i LADAPT, associació francesa de suport a l’ocupació de persones amb discapacitat, els assistents a la conferència van posar de manifest la importància de garantir l’ocupació del col·lectiu en resposta a la crisi econòmica que derivarà del COVID-19 i es va fer una crida a la Unió Europea i als Estats membres per a obtenir-ne un major suport.

En relació a l’actual pandèmia, Emmanuel Constans, president de LADAPT va subratllar que “no podem eradicar els avenços passats aconseguits per promoure l’ocupació de persones amb discapacitat al mercat laboral obert”.

La conferència va reunir proveïdors de serveis d’assistència, persones amb discapacitat, i representants de la Comissió Europea, l’Organització Internacional del Treball, empresaris i altres parts interessades, amb l’objectiu de reflexionar sobre com afavorir mercats laborals més inclusius i compartir bones pràctiques.

Camí per recórrer

Segons les dades actuals de la UE, abans del COVID-19 s’estimava que només el 47% de les persones amb discapacitat estaven ocupades, davant del 72% de les persones sense discapacitat. Aquesta estadística és probable que s’ampliï encara més a mesura que l’impacte de COVID-19 afecti les economies europees.

Emmanuelle Grange, cap de la unitat de discapacitat i inclusió de la Comissió Europea, va afirmar que “l’ocupació seguirà sent un tema fonamental de l’estratègia europea de discapacitat post 2020” i va reconèixer la importància de promoure mercats laborals més inclusius per a la Unió Europea. Segons Grange, aquest compromís també s’ha de reflectir a nivell nacional perquè els Estats membre han d’implementar estratègies efectives per a l’ocupació de les persones amb discapacitat.

James Crowe, president de l’EASPD, va reiterar la importància del dret al treball com a dret humà fonamental afirmant que “tenir una feina no només significa tenir independència econòmica. La nostra professió forma part inherent de la nostra identitat personal, la qual cosa ens permet contribuir a les nostres comunitats i a participar plenament en la societat” i va afegir que en les circumstàncies actuals “és més important que mai assegurar que tothom, incloses les persones amb discapacitat, tingui un accés total i igual als seus drets i s’ofereixi el suport adequat per a apoderar-les”.

Pel què fa a les taxes d’ocupació de persones amb i sense discapacitat, Crowe també va assenyalar que encara hi ha un ampli desfasament. En aquest sentit, va defensar que “hem de ser ambiciosos i això s’ha de reflectir en una futura Estratègia Europea de Discapacitat que estableixi objectius clars i significatius per a l’increment de l’ocupació de les persones amb discapacitat al mercat laboral obert”.

Respecte com les parts interessades poden donar millor suport a les persones amb discapacitat per trobar una feina de qualitat, Caroline Mancel, membre del Consell de la Xarxa Europea de Serveis Públics d’Ocupació, va destacar que les associacions són clau per a la creació de serveis individualitzats de qualitat per a satisfer les necessitats de totes les parts interessades. “No hi ha cap solució única, tots tenim talents, competències i actius diferents. És fonamental que treballem junts, en tant que empresaris, sol·licitants d’ocupació, proveïdors de serveis i responsables polítics per reunir junts per identificar i fer coincidir les habilitats i les necessitats d’aquells que cerquen feina amb aquells que l’ofereixen”, va declarar Mancel, i va sentenciar que “per tenir èxit necessitem una enfocament coordinat”.

El canvi d’actitud dels empresaris és crucial per permetre a més persones amb discapacitat gaudir de l’ocupació en el mercat de treball obert. Haydn Hammersley, responsable de polítiques socials del Fòrum Europeu per a la Discapacitat, va destacar la importància de treballar conjuntament per fer comprendre als empresaris els beneficis de comptar amb persones amb discapacitat en l’entorn empresarial. Hammersley també va apuntar que “cal fer veure als empresaris que amb petits i senzills canvis poden esdevenir molt més inclusius”.