Direct access to content

La jornada “Jo decideixo” reivindica el dret a decidir de les persones amb discapacitat

La Tutela ha col·laborat en l’organització de la jornada “Jo decideixo. Figures jurídiques de l’assistència, voluntats anticipades, autotutela i poders preventius”, coorganitzada per la Coordinadora Tutelar, Associació Encaix i Dincat, i que va tenir lloc al Caixaforum el passat 25 de març.

En el marc de la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU, la jornada ha volgut reivindicar el dret a decidir de les persones amb discapacitat intel·lectual, i alhora reflexionar sobre els nous instruments jurídics de suport a la presa de decisions i de protecció, escollits i configurats per la pròpia persona.

En la seva ponència sobre la voluntat, Begoña Román, doctora en Filosofia i presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya va alertar dels perills de “qualsevol forma d’hiperprotecció o d’hipoprotecció” a les persones amb discapacitat. També va destacar que “la voluntat s’entrena prenent decisions” i que tothom ha de tenir l’oportunitat d’equivocar-se.

Rafael Armesto, membre de la Xarxa de Juristes de Plena Inclusión i del Fòrum d’Assessors Jurídics de la Asociación Española de Fundaciones Tutelares, va compartir amb els assistents alguns exemples de bones pràctiques de suport a la presa de decisions, basades en la voluntat de les persones.

Montse Milián, presidenta de la Coordinadora Tutelar, i Victòria Monell, presidenta d’Encaix, van presentar diferents instruments jurídics de suport a la presa de decisions i de protecció: l’assistència, les voluntats anticipades, l’autotutela i els poders preventius.

Finalment, experts de diferents àmbits van opinar i comentar amb el públic les diverses figures jurídiques.

A la clausura de la jornada, Rosa Cadenas, presidenta de Dincat, va afirmar que “cal respectar les decisions de les persones amb discapacitat intel·lectual, tant si ens agraden com si no”.